KUĆA BETANIJA za zdravlje duha i tijela – prvih pet godina: 2011.- 2015. na XVI. Lošinjskoj školi prirodnih ljekovitih činitelja i lječilišne medicine

Pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske gospođe Kolinde Grabar-Kitarović, i u organizaciji Akademije medicinskih znanosti Hrvatske, Hrvatskog liječničkog zbora, Lječilišta Veli Lošinj, te Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, održana je od 4.-5. rujna 2015.  u Velom Lošinju XVI. lošinjska škola prirodnih ljekovitih činitelja i lječilišne medicine na temu: Hrvatska-zdravstveni i lječilišni turizam.

U program ovog znanstvenog skupa organizatori su, uz tridesetak izlaganja uvrstili i izlaganje: Kuća Betanija za zdravlje duha i tijela, prvih pet godina 2011.-2015. koje je pripremila i na skupu izložila Marija s. Hijacinta Hoblaj, prof.

Rad razmatra doprinos koji Program Kuće Betanija za zdravlje duha i tijela, kao duhovnog centra za turiste, već petu godinu, provodeći Program u ljetnim mjesecima, daje ukupnom zdravlju čovjeka, kako turista, tako i bolesnika koji na otoku Lošinju-otoku vitalnosti traže zdravlje. Rad jednako tako upozorava na činjenicu da je čovjekov duh realnost koju se više ne smije prešućivati ni zaobilaziti i da ima svoje realne potrebe koje, ako su sustavno zanemarivane i marginalizirane,  rezultiraju ozbiljnim posljedicama/oboljenjima u pojedincu i društvu. Čovjekove duhovne snage nezaobilazni su suigrači u naporima koje čovjek poduzima da bi postigao i održao svoje cjelovito zdravlje.

Ovogodišnja XVI. po redu Lošinjska škola prirodnih ljekovitih činitelja i lječilišne medicine održana je i na spomen 130. obljetnice zdravstvenog turizma otoka Lošinja, kao i dolaska Karla Stephana Habsburga u Veli Lošinj (1885.-2015.). Budući da je Nadvojvoda Karlo Stephan u Veli Lošinj došao samo dvije godine nakon dolaska Milosrdnih sestara sv. Križa (1883.), ova značajna godišnjica svraća pozornost i na plodnu suradnju carske obitelji i zajednice Milosrdnih sestara sv. Križa u Velom Lošinju na projektima odgoja, a time i njihov značajan i neposredan doprinos cjelokupnom duhovno-socijalnom zdravlju domicilnoga stanovništva. cjeloviti tekst pročitati ovdje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Call Now Button