UDRUGA “Budi dobro” ČUJE OSOBU U CJELINI

U Kući Betanija, od 22-26. rujna 2021., održan je prvi rehabilitacijski program „Tjelesni i duhovni oporavak onkoloških bolesnika“. Program je organizirala Udruga za prevenciju raka i pomoć oboljelima Budi dobro www.budidobro.hr . Ovo je prva grupa u kojoj je sudjelovalo dvanaest pacijentica u pratnji liječnika i psihologa. Program je uključivao brojne prilagođene sadržaje: vježbe disanja i opuštanja u mirisnim borovim šumama, duge šetnje uz more, duhovne sadržaje i meditacije, radionice i predavanja te posjet znamenitostima otoka Lošinja, a sve u cilju pomoći pacijentima u ozdravljenju. Održane su dvije praktične radionice. Prva, u miomirisnom vrtu u Malom Lošinju, gdje se izrađivao nevenov melem za usta te se moglo naučiti o ljekovitom bilju i njegovoj uporabi. Druga radionica, „Sandrina smoothionica“, održala je magistra farmacije i fitoterapeut Sandra Pavić Drašković koja je i sama preboljela onkološku bolest. Posebno je naglašena vrijednost voća te su sudionice sudjelovale u izradi i nakon toga kušanju zdravog jutarnjeg voćnog „smoothia“. Ujedno su svi obroci bili pažljivo pripremani i prilagođeni onkološkim bolesnicima. Jedan od osnivača udruge, Edo Toplak dr.med,, veliki ljubitelj putovanja, održao je jako lijepo i poticajno predavanje o Putu svetog Jakova, El Camino, kojeg je upravo osobno pohodio. Također, osnivač udruge, Goran Ivkić dr.med., neurolog s Instituta za mozak u Zagrebu i Poliklinike Neuron, održao je inspirativno predavanje na temu “Sve je u glavi – zdravlje i bolest“. Vježbe disanja i opuštanja u prirodi, vodile su Branka Bartolić, psiholog i Alma Majcan, dr.med. Kuća Betanija osigurala je duhovni program sa svakodnevnim jutarnjim molitvama i sv. Misom, a jedno popodne bilo je u potpunosti posvećeno duhovnim sadržajima. Kratku meditaciju je predvodila s. Hijacinta Hoblaj, a pripremu za sv. Ispovijed vlč. Ivan Benaković. O korisnosti cijelog programa najbolje govore izjave samih pacijentica:

„Kako sam u procesu liječenja i stalnoj određenoj razini napetosti, nakon dugo vremena, ovdje sam se opustila. Program je pomogao u mom procesu ozdravljenja. Uvjerena sam u to!“ 

„Ovako nešto još nisam iskusila u svom procesu liječenja i iscjeljenja i prelijep doživljaj. Izuzetna je važnost u tom procesu posvetiti se duhu i duši i hvala udruzi Budi dobro koja je to prepoznala. To su divni ljudi puni ljubavi i topline, stručni i uvijek spremni “čuti” i doživjeti osobu u cjelini. Veliko hvala, osjećam da ste mi pomogli napraviti još jedan korak bliže zdravlju.“                                                                                                                         

One thought on “UDRUGA “Budi dobro” ČUJE OSOBU U CJELINI

 • 23. svibnja 2022 at 10:00
  Permalink

  Postovani,
  ovo je zaista hvale vrijedan projekt koji se provodi za onkološke bolesnike ali i za sve one koji zdravim stilom zivota mogu izbjeći malignu bolest.
  Osobno sam prije 15 godina osnovala udrugu Promjena udruga za promicanje zdravlja i zdravog načina zivota sa vrlo sličnim modelom rada, predavanja, kreativne radionice, šetanje prirodom, tjelovjezba, ples. Kolega dr Goran Ivkić je bio jedan od mnogih kolega koji su našim građanima držali predavanje u smislu održavanja zdravlja.
  Danas sam aktivna umirovljenica. Naime nastavila sam sa edukacijom za struku ali i građane kroz civilno drustvo(KUZ). Uz predavanja motiviram kolegice i kolege a i druge za kretanje , bilo kroz tjelovjezbu( Body tehnika) ili aktivno hodanje. Smatram da je uz zdravu prehranu, potreba za hodanjem/ kretanjem jedan od najvažnijih čimbenika u održavanju zdravlja. Fokus mog interesa je promocija zdravog stila zivljenja, prevencija inkontinencije.
  Od nedavno sam i certificirani Body instruktor i u novoj edukaciji za body instruktor specijalistu. Prije 4 godine završila sam edukaciju za zvučnog terapeuta/ praktičar zvučne masaže Peter Hess instituta. Završila sam i 600 sati edukacije Gestalt psihoterapije za mlade.
  I sama sam preboljela malignu bolest i svakako bih voljela iskoristiti mogućnost
  korištenja vaših usluga a i otvorena sam za moguću suradnju.
  Web adresa udruge Promjena
  http://www.udruga-promjena.hr
  Sa postovanjem
  dr Ljiljana Lulic Karapetric
  Spec. obiteljske medicine
  Praktičar Peter Hess zvučne masaže
  Certificirani body instruktor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Call Now Button