KONCERT „PIVAT ĆU MARIJI“

DSC_0218

U nedjelju 05.08.2018. godine u Kući Betanija u Velom Lošinju, održan je koncert duhovne glazbe posvećen Blaženoj Djevici Mariji, pod nazivom „ Pivat ću Mariji“. Velika nam je radost bila ugostiti akademsku glazbenicu, proslavljenu pjevačicu, vokalnu pedagoginju, profesoricu glazbe i etnomuzikologinju – Zrinku Posavec, koja  svojim glasom izražava svoju duboku pobožnost prema Mariji i svoju djetinju naklonost prema njoj kao svojoj Nebeskoj majci. Za klavirom i orguljama bila je studentica orgulja na Institutu za crkvenu glazbu pri  KBF – u u Zagrebu s. Josipa Pavla Jakić.

Na samom početku započeli smo molitvom „ Anđeo Gospodnju“ S prvim tonovima pjesme „Svibanj se zeleni“, oči posjetitelja su zaiskrile posebnim sjajem. Dok je lagani večernji povjetarac pirkao i rashlađivao posjetitelje, pjesma se širila iz dvorišta Kuće Betanija na cijeli brežuljak Kaciol, te je izgledalo da i palme uživaju u riječima i pohvalama Gospi. Zvjezdano nebo koje se prostiralo nad Velim Lošinjem, te večeri je imalo poseban sjaj, jer je s pjesmom „O kakvi je ovo blagdan svanuo“, podsjetio na rođenje Blažene Djevice Marije.  Sabranost i tišina koja je bila opipljiva u dvorištu Kuće Betanija tijekom slušanja svake pojedine pjesme, budila je u posjetiteljima snagu dubokog mira i duhovne povezanosti. „K suncu prosi vsaka roža“, kod posjetitelja je izazvala suze u očima, te neku prisniju povezanost sa Kraljicom Hrvata koji su na isti dan slavili Dan Domovinske zahvalnosti. U pauzi pjevanog dijela s. Josipa Pavla Jakić odsvirala je (J.S. Bach: Ach Herr, mich armen Sunder, BWV 742) instrumentalnu glazbu i tako ostavila posjetitelje u razmišljanju nad tekstovima koje su čuli. Pjesmom Kraljice neba, započeo je drugi dio ovog solističkog koncerta. PjevačicaZrinka nas je njme podsjetila na radost Uskrsnuća. Da, te je večeri nebo bilo sasvim blizu, spuštalo se u srca prisutnih i,u začuđujuće pažljivom slušanju kao i uključivanjem u zajedničko pjevanje pjesme Zdravo Djevo, koje je odjekivalo cijelim dvorištem.

Pri samom kraju koncerta ravnateljica duhovnog centra s. M. Hijacinta Hoblaj, osvrnula se na sve tekstove pjesama koje su posjetitelji mogli čuti i rekla: „ U nama i dalje spava dijete koje je možda ponekad zaboravilo na Nebesku Majku koja je uvijek uz nas. Neka nam ovaj koncert bude podsjetnik da Majka Marija uvijek živi s nama“  Sam koncert završen je Himnom „ Lijepa Naša“ kojom se prisjetilo na sve branitelje koji su svoj život dali za slobodu R. Hrvatske.

Slavica Sajdl

Fotografije:

Video:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Call Now Button