UZVIŠENJE SV. KRIŽA U KUĆI BETANIJA VELI LOŠINJ

DSC04330

Svetkovina Uzvišenja sv. Križa, 14. rujna, je središnja svetkovina zajednice Milosrdnih sestara sv. Križa  koje žive u Kući Betanija i provode program duhovnoga centra otvorenog svima, napose turistima.

Uoči Svetkovine, u utorak 13. rujna 2016. u večernjim satima, Kuća Betanija je otvorila svoja vrata svima koji su se odazvali na poziv sestara, da zajedno s njima svečano pjevaju I. Večernju božanskoga časoslova Svetkovine. Među 60-etak prisutnih  bili su sumještani iz Velog i Malog Lošinja i turisti koji se trenutno odmaraju ili liječe na otoku.  Među njima je bio i župnik  vlč. gosp. mr.sc. Luka Paljević.

Nakon pozdrava i uputa o načinu moljenja-pjevanja, slijedio je  svečani glazbeni uvod koji je na e-pianu izvela s. Josipa Pavla, novakinja na praksi. Župnik je zatim intonirao Bože u pomoć mi priteci i prisutne uveo u svečano pjevanje Himna i psalama. Pjevanje i psaliranje se skladno odvijalo u 2 kora od kojih su prvi činile sestre i najavile modus, koji su, zatim, svi prisutni u drugom koru mogli bez poteškoća slijediti. Kratki tematski uvodi olakšali su razumijevanje i praćenje psalama, napose Hvalospjeva iz poslanice Filipljanima (2, 6-11) koji su svi molili u tišini, sabrano prateći njegov tekst i odgovarajuće kadrove iz filma „Pasija“. U emocionalnoj pauzi i kratkoj meditaciji nakon toga bilo je prostora za doživljenu osobnu molitvu. Na kraju je Župnik blagoslovio sve prisutne, a sestre su otpjevale svoju himnu Pjevaj Bogu zavjet svet. Slijedilo je osvježenje skromnim coctailom i zajedničko druženje vidljivo radosnih sudionika koje je dotaknula duhovna snaga Svetkovine.

Na sam blagdan sestre su svečano pjevale 2. Večernju u crkvi Majke Božje, a zatim vodile svečano pjevanje na sv. Misi koja je služena na njinovu nakanu. Bogu hvala!

 s. M. H. H.