SVETKOVINA UZVIŠENJA SV. KRIŽA U SREDIŠTU ZAHVALE ZA 140 GODINA DJELOVANJA NA OTOKU LOŠINJU

Svetkovina Uzvišenja sv. Križa na 14.09.2023. u Kući Betanija duhovnom centru za turiste u Velom Lošinju proslavljen je iznimno svečano i u znaku zahvalnosti za 140 godina prisutnosti i djelovanja Milosrdnih sestara sv. Križa na otoku Lošinju i u Velom Lošinju. Prve tri sestre stupile su na tlo Veloga Lošinja davne 1883. godine. Tim je riječima započela svoj pozdrav s. Hijacinta Hoblaj, voditeljica Kuće Betanija, koji donosimo u cijelosti.

Godine 1883., na dan 12. travnja prve tri Milosrdne sestre sv. Križa stupile su na tlo Veloga Lošinja, nakon 7 dana putovanja iz Slavonije, iz Đakova. Bile su to s. Adelheid, s. Veronika i s. Helena. Odmah su započele djela milosrdne ljubavi, dvoreći napuštene starce u ubožnici koja je bila smještena u dvorcu Welserheim, negdje u predjelu današnjeg hotela Vila Conte.

Tog se događaja spominjemo danas, nakon 140 godina. Ovom svečanom liturgijom želimo Bogu izreći i ispjevati veliki hvala što je svih ovih dugih godina sačuvao ovo mjesto i pripremio uvjete za ponovni povratak sestara u Veli Lošinj nakon određenoga vremena izbivanja iz političkih razloga.

Ova proslava nije vanjska ni bučna, već u fokusu ima zahvalu Božjoj Providnosti koja je na ovome mjestu sačuvala karizmu Milosrdnih sestara sv. Križa i sada ju ponovno osvježio odgovorom na potrebe ovoga vremena koju prepoznajemo kao Volju Božju za nas.

Velika mi je radost u ime Kuće Betanija i redovničke zajednice pozdraviti ovdje prisutnoga dekana i župnika Maloga Lošinja don Roberta Zubovića i župnika Veloga Lošinja don Silvija Španjić, koji su sljednici crkvenih predstavnika vremena kada su sestre došle, točnije tadašnjega župnika Rocca Stuparića,  koji je bio glavni pregovarač i ugovarač dolaska sestara u Veli Lošinj 1883.

Pozdravljam i predsjednika mjesnoga odbora Veli Lošinj gospodina Jerka Kušeta, koji je pak sljednik društvenih vlasti koje su zajedno sa župnikom Stuparićem bile zauzete za osnivanje i rad Ubožnice koja je tada uvelike podigla kvalitetu života starih, napuštenih i nezbrinutih mještana Veloga Lošinja.

S posebnom radošću pozdravljam sve vas svećenike koji obavljate svoje godišnje duhovne vježbe ovdje u Kući Betanija. Pozdravljam članove župnoga zbora i sve vas dragi Velološinjani i Malološinjani. Svima zahvaljujem za prisutnost i volju da s nama zahvalite Gospodinu na ovom velikom daru.

Don Roberto, stavite sada na sve nas znak Križa, danas na blagdan uzvišenja sv. Križa i započnite ovu svečanu liturgiju.

Ovo slavlje uzveličala je prisutnost svećenika koji su u Kući Betanija obavljali svoje godišnje duhovne vježbe u vremenu od 12.-15.09.2023., pod vodstvom dr. sc. vlč Ivana Benakovića iz Osijeka. Njih 20-tak iz nekoliko biskupija koncelebriralo je u svečanoj liturgiji kojoj je predsjedao dekan i župnik u Malom Lošinju vlč Robert Zubović, a nadahnutu propovijed uputio je prisutnima voditelj duh. vježbi vlč. Benaković.  Pedesetak župljana koji su došli zajedno sa sestrama proslaviti njihov blagdan i zahvaliti za 140 godina njihovog djelovanja na otoku, ispunilo je kapelu Presv. Srca Isusova i ozvučeni prostor ispred nje odakle su sve mogli pažljivo pratiti. Nakon sv. Mise Kuća Betanija sve je počastila svečanim domjenkom. Velika terasa u prednjem dvorištu bila je gotovo premala da primi sve koji su se rado odazvali, i veselo družili. Bogu hvala!

One thought on “SVETKOVINA UZVIŠENJA SV. KRIŽA U SREDIŠTU ZAHVALE ZA 140 GODINA DJELOVANJA NA OTOKU LOŠINJU

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Call Now Button