Seminar medicinskih sestara/braće u V. Lošinju 11.-13. 10. 2019.

IMG_4850

U kući Betanija u Velom Lošinju je od 11-13. listopada 2019. godine održan seminar za medicinske sestre redovnice na temu: SVJEDOČITI MILOSRDNOG SPASITELJA U SVAKODNEVNICI
Voditelj seminara bio je Zvonimir Badurina Dudić , svećenik Krčke biskupije, a okupilo se oko 50 sestara iz Hrvatske te Bosne i Hercegovine. Susret je započeo upoznavanjem Kuće Betanija kao duhovnoga centra za turiste i sve one koji na otoku Lošinju traže zdravlje, a potom uvodnim predavanjem vlč. Zvonimira koji je stavio naglasak na Dobrotu, otvorenost i ljubav u milosrdnom služenju bolesnom bratu čovjeku. Sv. misu prvoga dana seminara predvodio je velečasni Robert Zubović, dekan Lošinjskog dekanata i izaslanik/delegat krčkoga biskupa biskupa msgr Ivice Petanjka. U svojoj homiliji zahvalio je sestrama za nesebično služenje bolesnima, a napose bolesnim svećenicima. Pozvao nas je da i nadalje radimo za plaću koja nas čeka na nebesima. Drugi dan našega susreta voditelj nas je nadahnjivao kako svjedočiti milosrdnu ljubav. Popodne toga drugoga dana pošli smo na upoznavanje otoka Cresa. Zaustavili smo se u najstarijoj Osorskoj katedrali te o povijesti Osora slušali od domaćega župnika. Put smo nastavili prema franjevačkom samostanu u Martinsčici, gdje nas je primio domaći gvardijan. Na kraju smo stigli u Cres kod sestara Benediktinki i s njima molili monaški časoslov-večernju molitvu te slavili sv. Misu. Majka Opatica samostana nam je predstavila njihov život i duhovnost. A, iako, žive vrlo skromno i siromašno, nama su priredile bogati stol s domaćim kolačima, sokovima i čajem. Obogaćene jednim lijepim iskustvom vratile smo se u Betaniju.
Susret je u nedjelju završio nakon predavanja i sv. Mise, te smo se radosne i obnovljene novim iskustvima ohrabrile za vjerno služenje bolesnima na onim mjestima gdje nas Bog šalje.
s. Mirjana T.

medsestre1