PROGRAM ZA ODRASLE U KUĆI BETANIJA VII – VIII 2016. (VIDEO)

DSC03955

Odlazim u miru, odmorena srca….“

 Kuća Betanija Veli Lošinj, duhovni centar otvoren svima na poseban način turistima, organizirala je u ljetnom programu srpanj-kolovoz 2016. čitavu lepezu raznih ponuda za sve uzraste: djecu, mlade i odrasle. Gotovo sve ponude su obuhvaćale i produbljivale tematiku Božanskoga milosrđa u Jubilarnoj godini milosrđa 2016. U statističkim podacima o posjetama uočljiva je skupina odraslih. Od ukupnih 1850 posjeta ova skupina čini njih 1430. Taj podatak daje pravo zajključiti da su odrasli među ponudama pronašli i prepoznali onu/one koje im odgovaraju i koje trebaju. Na izbor su imali slijedeće ponude:

 1. kršćansku meditaciju svakodnevno od ponedjeljka do petka
 2. zajedničku večernju molitvu: Krunicu božanskoga milosrđa s aktivnim promišljanjima duhovnih i tjelesnih djela milosrđa
 3. mogućnost za osobni razgovor, savjetovanje, sakramenat ispovijedi
 4. večer dokumentarnog filma ili predstavljanje knjige
 5. molitvene večeri ususret svetkovini Velike Gospe od 06.-14.08.
 6. lectio divina: osobni i zajednički susret s Božjom Riječju
 7. zajedničku molitvu na nakane upisane u KNJIGU NAKANA posjetitelja
 8. cjelovečernji koncert
 9. Misu sa moljenjenjem Jutarnjih hvala Božanskoga časoslova od ponedjeljka do petka
 10. dan otvorenih vrata Kuće Betanija svake srijede
 11. rad s djecom i mladima u vrijeme termina za odrasle
 12. radio-emisiju: Nedjeljna biblijska poruka svake nedjelje
 13. Misu na njemačkom jeziku svake subote u večernjim satima

Prikazano je 7 dokumentarnih filmova, predstavljene su dvije novoizašle knjige, organizirana su 4 koncerta, održano 6 večernjih molitava na nakane posjetitelja upisane u Knjigu nakana, a ostale tjedne ponude koje su bile na programu svakodnevno ili više puta tjedno, zajedno sa susretima, posjetama i razgovorima koji su se događali spontano i izvan planiranih ponuda ovdje nećemo nabrajati.

Novouređenu ali još posve nedovršenu i neposvećenu Kapelu su svi, bez iznimke, doživjeli kao posebno mjesto koje potiče i uvodi u molitvu. U njoj se događao dio programa. Donosimo dio misli zapisanih u Knjizi dojmova:

Kapela….. lani je bila u fazi izgradnje, a ove godine je nalazim dovršenu, s predivnim vitrajem, tabernakulom, oltarom… i najljepšim korpusom kojeg sam ikada vidjela. „Krist bez ruku“. Stojim pred Njim, gledam Ga, motrim svaki detalj, divim se, šutim, molim,,, uistinu mu ne trebaju ruke onakve kakve bismo mi ljudi željeli da ima: mršave, izmučene, izranjene, … raširene drvene ruke. Ne! ruke ovoga Krista u maloj kapeli u Betaniji nisu takve! One su snažne, nježne, silne, velike, brižne i pune ljubavi, obgrljuju sve koji pred Njim sjede, čitavu kapelu, sve koji trebaju Njegov zagrljaj: osjećam ih svaki puta kada uđem u kapelu. Vidim im početak u drvenom korpusu na zidu kraj vitraja, i ne nazirem im kraj…… bit će da je naš Gospodin njima obuhvatio čitav svijet.  Da, sigurna sam da je tako. „Krist bez ruku“ ima najveće ruke! Predala sam u te ruke proteklih 9 dana našega boravka ovdje sve što sam nosila u duši. I radosti, i žalosti, i grijehe, i osmjehe, i molitve….Mnogo molitava. A On je sve primio. Hvala mu i slava….. odlazim u miru, odmorena srca“ 27.07.2016. I.K.

Ovdje bilježim dva događaja koji su se dogodili izvan predviđenoga programa: dvije obitelji zatražile su mogućnost da se, kao uža i šira obitelj zajedno s najužim prijateljima sastanu u Kući Betanija, da slave sv. Misu u zahvalu za rođendane i godišnjice brakova, ili da mole za iznenadno i nedavno preminuloga člana. Skupivši se iz čitavoga svijeta u Velom Lošinju na odmor (Amerika, Europa, Australija…) te su obitelji imale poticaj i želju da to učine u Kući Betanija. I učinile su, i susret se dogodio. Jedan od mnogih zapisanih u srcima doživotno: Kuća Betanija pružila je mojoj obitelji nezaboravan događaj susreta s Gospodinom. Cijeli dan bili smo kao opijeni, pod dojmom milosti i ljubavi Božje koju smo okusili u vašoj novouređenoj kapelici.

Zahvalne obitelji: Mandarić, Pompe, Horvat, Broecker i Rudeš. Nedjelja 07.08.2016.

Video:

Fotografije: