Predstavljanje knjige „Božje je ime Milosrđe“

naslovna1

U Kući Betanija u okviru večeri dokumentarnog filma i knjige 10. kolovoza održano je predstavljanje knjige „Božje je ime Milosrđe“. Predstavljanje ove knjige usko je  vezano uz predstavljanje priručnika „14 djela – prijedlozi i poticaji“ autora Tvrtka Beusa, koje je održano prethodne srijede, a povodom Jubilarne Godine milosrđa. Knjigu „Božje je ime milosrđe“ predstavili su gospođa Veronika Dlaka iz Malog Lošinja, prof. dr. Alojzije Hoblaj iz Zagreba, te s. Hijacinta Hoblaj u ime organizatora i animatora događanja.

Već u uvodnom govoru s. Hijacinta je podsjetila nazočne kako je spomenuta knjiga o razgovorima novinara Torniellija s papom Franjom u vrlo kratko vrijeme postala u Hrvatskoj i širom svijeta jedna od najčitanijih knjiga. Knjiga je pobudila izuzetno velik interes čitatelja.

Gospođa Veronika Dlaka na jednostavan i spontan način izrazila je svoj dojam o knjizi koja otkriva tajnu o Bogu kao najvećem milosrđu, dobroti i ljubavi. Na temelju vlastitog iskustva svjedočila je o vrijednosti i važnosti knjige.

Profesor Alojzije Hoblaj govorio je o knjizi kroz njezinu strukturu i teološko-pastoralnu problematiku. Kratko se i problemski osvrnuo na sadržajne okosnice i naglaske u knjizi. Na slikovit i emotivno izražen način pokušao je opisati i sažeti naglaske pape Franje u njegovim govorima i porukama. Zadaća je Crkve prepoznati pukotine i situacije gdje je moguće otvoriti prostor da djeluje milosrđe Božje, praštanje i ozdravljenje.

Popratne fotografije simboličkog sadržaja bile su utkane u samo predstavljanje, nakon čega je uslijedila kratka diskusija. U glazbenom dijelu programa sudjelovali su svi prisutni.

Tvrtko Beus

Fotografije: