Predstavljanje knjige „14 DJELA – prijedlozi i poticaji“

knjiga

U sugestivnom dvorištu kuće Betanija za zdravlje duha i tijela u Velom Lošinju održano je u srijedu, 03. kolovoza 2016. godine predstavljanje javnosti knjige mr. sc.  Tvrtka Beusa, koja nosi naziv „14 DJELA – prijedlozi i poticaji“ u izdanju Salezijane, a obrađuje tjelesna i duhovna djela milosrđa.

Vrlo dinamičnu večer organizirala je s. Hijacinta Hoblaj, ujedno i voditeljica večeri. Predstavila je publici ovaj vrijedan uradak, toliko prikladan za Jubilarnu Godinu milosrđa.

O knjizi je govorio sam autor, mr. sc. Tvrtko Beus, vjeroučitelj iz Zagreba koji je na sistematičan i jednostavan način pripremio svojevrstan priručnik o tjelesnim i duhovnim djelima milosrđa. Za svako djelo navodi izvore iz Svetog pisma, kratko razmatranje, prijedloge i poticaje za aktivno djelovanje, te molitvu vjernika. Na kraju donosi i  ispit savjesti u kojem svaki čitatelj može preispitati svoje djelovanje te popis mnogih ustanova koje su usmjerene na karitativni rad.

Nakon izlaganja autora projiciran je vrlo dirljiv, kratak film Mrtve pokopati, o izvlačenju poginulih branitelja iz neprijateljskog područja. To je jedan od planiranih 14 kratkih filmova o djelima milosrđa koje priprema Salezijana s kanalom Nova Eva.

Na poziv s. Hijacinte o knjizi je govorila i Aldina Stuparich Burić prof iz Maloga Lošinja, koja je kao „običan vjernik“ nazočnima prenijela svoj doživljaj knjige. Istaknula je da je svatko pozvan činiti djela milosrđa, od onih najjednostavnijih do onih zahtjevnijih, te da ih nema samo 7+7, jer broj 7 predstavlja puninu, već  ih, zapravo, ima bezbroj, i predstavljaju neograničeno mnogo djela milosrđa koje smo pozvani činiti.

Večer je pratio i bogat glazbeni program. Na samom početku na sva djela milosrđa su nas pjesmom podsjetila djeca uz klavirsku pratnju s. Josipe Pavle Jakić, koja je sviranjem popratila i projekciju filma, a za kraj je sa svim sudionicima zapjevala prigodnu pjesmu Milosti je čas.

Ovom događaju nazočilo je 60-etak sudionika koji su pokazali velik interes za knjigu.

Nadamo se da će knjiga poslužiti kao poticaj za milosrdno djelovanje svima koji će ju imati prigodu pročitati!

A.Stuparić Burić

Fotografije: