LIJEČENJE PALMI U PARKOVIMA KUĆE BETANIJA

LIJEČENJE PALMI U PARKOVIMA KUĆE BET ANIJA

Mnogi naši gosti su prošloga ljeta za vrijeme svoga boravka u Kući Betanija uočili da najstarije palme u parku imaju zelene čepove na svoje stablu i postavljali pitanje: Što je to? Ovom viješću želim svima odgovoriti i upoznati sve naše stare goste koji možda nisu uspjeli ovoga ljeta doći u Kuću Betanijan sa događanjem.

Već je mnogima poznata činjenica da unazad nekoliko godina  stoljetne palme napada i uništava nametnik: CRVENA PALMINA PIPA. Kako palma raste uvijek iz sredine i iz samoga svoga središta baca nove listove, taj se nametnik naseljava u sam vegetativni vrh palme i tu ju razara. Svojim toksinima uništava nove mlade listove/grane, oni klonu i otpadaju, a stoljetno drvo palme se mora odrezati i ukloniti. To se proteklih nekoliko godina događalo na jugu jadranske obale a sada je stiglo i do otoka Lošinja.

Gradsko poglavarstvo Maloga Lošinja je sa svojim stručnim službama  pravovremeno uočilo opasnost i odlučilo pomoći  palmama koje su gotovo zaštitni znak  lošinjskoga podneblja i njegov sasvim poseban ukras. Angažiralo je stručnu tvrtku ID90DO iz Zagreba  koja je izvidom utvrdila stvarno stanje na terenu početkom ljeta ove godine 2020. i vrlo brzo nakon toga počela sa konkretnim zahvatom/injektiranjem.

U svako deblo palme ubušena je duboka bušotina u koju je uštrcan lijek vertimec u kombinaciji sa folijarnim gnojivom koje se koristi za injektiranje. Biljne žile i organi preuzimaju te supstance i raznose po čitavom deblu skroz do vegetativnoga vrha, gdje se smjestio nametnik, i tu uništavaju njegovo brzo množenje. Kontejner je brižno zatvoren zelenim plastičnim zatvaračem, a ulaz u otvor silikoniziran. Kad se ubrizgava nova doza lijeka i hrane, zatvarač se vadi van i na taj način otvara kontejner. Početkom mjeseca listopada izvršen je još jedan tretman koji se zove: zalijevanje vegetativnoga vrha mješavinom insekticida i folijarne prehrane. Budući da su palme vrlo visoke do njega su djelatnici spomenute Firme došli tako da su na visoke ljestve učvrstili dugačke nosače gibljivoga crijeva kroz koje je spasonosna tekućina mogla stići do samoga vegetativnoga vrha. Na taj način je biljka opremljena za uništavanje nametnika koji će kroz zimu položiti jaja koja bi na proljeće trebala izvesti novu generaciju nametnika.

Sretni smo što su palme u dvorištu Kuće Betanija za sada dobro prošle i što su pravovremeno zaštićene, zahvaljujući mudroj intervenciji Gradskoga poglavarstva Maloga Lošinja kojemu zahvaljujemo.

H.H.

Fotografije:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Call Now Button