DUHOVNE VJEŽBE VOJNIH DJELATNIKA U KUĆI BETANIJA VELI LOŠINJ

DUHOVNE VJEŽBE VOJNIH DJELATNIKA
U KUĆI BETANIJA VELI LOŠINJ

WhatsApp Image 2019-04-09 at 16.53.37

Duhovne vježbe za bračne parove djelatnika Oružanih snaga RH održane su u.Velom Lošinju u vremenu od 2.- 5.04.2019 godine. Vodio ih je vojni kapelan o. Zrinko Nikolić SMM.

Prvi dan duhovnih vježbi je pater Zrinko govorio o molitvi krunice. Tako smo mogli čuti kako obitelji koje mole krunicu pobijede sve poteškoće i izađu iz njih kao pobjednici, jer su u Božjoj zaštiti. Kako je cilj duhovnih vježbi da vidimo što je i živimo sakramentalnim životom volja, te koje je naše poslanje u životu, bilo je govora o tome koliko je važno održati Božju naklonost. To postižemo prihvaćanjem Isusa Krista i dopuštanjem da nas vodi i upravlja našim životom, da svjedočimo svoju vjeru, slavimo sv. Misu i činimo dobro. Pritom je sakrament ispovijedi neizostavan, te je potrebno pripremiti se za taj susret s Isusom kroz ispit savjesti. Tek kad smo Boga stavili na prvo mjesto sve ostalo u našem životu dolazi na svoje mjesto. Pritom osobe u braku svog supružnika stavljaju ispred svih ostalih. Zato bračnu ljubav treba posebno njegovati ljubeći jedno drugo, govoreći lijepe stvari jedno drugome, razgovarajući o svemu. Kako se međusobno razlikujemo imamo i različito poslanje u braku. Muževi trebaju ljubiti svoje žene kroz lijepu riječ, razgovor i znak pažnje, dok žene trebaju iskazivati poštovanje svom mužu podupirući ga bezuvjetno, slušajući ga bez prekidanja. Kada imamo stav: -Ti ne možeš učiniti ništa da bi te ja prestala voljeti-, lomimo traume i mane, a gradimo ljubav.

Pored predavanja, priprave za ispovijed i prilike za ispovijed, posjetili smo i crkvu Sv. Antuna opata Muzej u Velom Lošinju i Muzej Apoksiomena u Malom Lošinju. Posjetili smo i Euharistijsku zajednicu Srca Isusova i Marijina u Nerezinama. Prvo nam se obratio biskup u miru, mons. Valter Župan, a zatim je Poglavarica samostana objasnila karizmu zajednice. Slavili smo i sv. Misu u crkvi sv. Nikole u Čunskom gdje smo imali obnovu bračnih zavjeta, a zatim je župnik don Silvio Španjić predvodio klanjanje pred Presvetim oltarski sakramentom.

Same duhovne vježbe smo imali u Kući Betanija, gdje smo bili i smješteni. Za toplu dobrodošlicu i ugodan boravak pobrinule su se Milosrdne sestre sv. Križa. Sestre i djelatnici Kuće su se posebno brinuli za osobu koja ima zdravstvenih problema te su joj posebno pripremale hranu. U sklopu programa pogledali smo i promo-film o Kući Betanija i djelovanju redovničke zajednice na otoku Lošinju kroz proteklih 130 godina, a imali smo prilike i kupiti koju uspomenu u suvenirnici. Čak smo jednu večer spontano dobili priliku pomoći sestrama oko izrade ceduljica za suvenire, na obostranu radost. U sjećanju će nam ostati i ljubav sestara s kojom su o nama brižljivo skrbile kako nam ništa ne bi nedostajalo. Ovo je bio četvrti turnus duhovnih vježbi djelatnika oružanih snaga RH, u organizaciji Vojne biskupije, održan ove godine u Kući Betanija, duhovnom centru za turiste.

Zvonimira Kisić

Video:

Fotografije: